Zelf een nieuwe cv ketel installeren; makkelijker gedacht dan gedaan

U dient eerst de beste plek voor de ketel te bepalen. Hierbij loont het zich om rekening te houden met de plek van de rookgasafvoer van de ketel. De inlaat en uitlaat van de ketel dienen verder zo kort mogelijk gehouden te worden en moeten zo min mogelijk bochten bevatten. Heeft u een plek gevonden waar u tevreden mee bent, dan kunt u de ketel gaan ophangen en de rookgasafvoer installeren. Bij het aanleggen van de rookgasafvoer heeft u meetapparatuur nodig om de lucht te controleren. Vervangt u uw oude ketel, dan dient u ook een nieuwe rookgasafvoer te installeren. Een rookgasafvoer mag niet zomaar op elke plek uw woning verlaten. Dit is vooral in verband met overlast voor buren.

zelf cv-ketel installeren

Soorten aansluiting

Bij het aansluiten van een cv-ketel dienen altijd de volgende dingen aangesloten te worden: het warm en koud water voor de verwarmingselementen, het warme sanitair en de koud water toevoer die hierbij hoort, een afvoer voor eventueel condenswater, de gas aansluiting (deze vervalt natuurlijk als u een ketel heeft die puur op elektriciteit werkt), de elektriciteitsaansluiting en de thermostaat aansluiting. Deze zitten over het algemeen op de onderkant van de ketel. Vanwege deze aansluitingen dient u in de buurt van de ketel onder andere een stopcontact en eventueel een gasaansluiting te plaatsen.

Verdere onderdelen

De volgende stap is het installeren van een expansievat. Deze wordt meestal in de buurt van de ketel zelf gehangen. Om te berekenen welke grootte expansievat u nodig heeft, dient u te weten hoeveel water de cv installatie in zijn totaal zal bevatten. Vervangt u een oude ketel, controleer dan of het oude expansievat nog dienst kan doen. Niet elk expansievat is geschikt voor elke ketel. Verder dienen leidingen, radiatoren en een thermostaat geplaatst te worden. In sommige gevallen dient bij een vervanging van een oude ketel ook een nieuwe thermostaat geplaatst te worden. Installeert u een compleet nieuwe ketel, dan zult u ook leidingen en radiotoren zelf dienen te plaatsen. Hiervoor valt het aan te raden om eerst een schema op te zetten van uw woning en waar u de radiatoren precies geplaats wilt hebben.

cv-ketel installatie doe-het-zelf

Waar dient u verder aan te denken?

Na de fysieke installatie is het van belang de ketel goed af te stellen voor een optimaal rendement. Hierbij moet de branderdruk goed ingesteld worden en ook het O2/CO2 percentage. Het loont zich bij het afstellen om u goed in te lezen in de handleiding van de fabrikant. Hierin staan ook vaak eventuele storingscodes vermeldt. Het kan trouwens zijn dat de ketelfabrikant eist dat u uw ketel door een vakman laat monteren, als u in de toekomst gebruik wilt maken van de garantie. Informeer hier altijd naar bij uw fabrikant. U kunt dit eventueel omzeilen door uw zelf geïnstalleerde ketel te laten keuren door een monteur.

Cor van Meer

Installatiebedrijf Cor van Meer uit Haarlem is specialist in cv ketel installatie. Het bedrijf heeft meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van centrale verwarming en heeft louter vakkundig personeel in dienst. Neem vrijblijvend contact op met Van Meer via de bovenstaande link.