Chauffage ontluchten

Een chauffage dient ontlucht te worden als de installatie nieuw geïnstalleerd is of als u recentelijk de ketel heeft bijgevuld. Het verse water dat gebruikt is, bevat namelijk altijd wat zuurstof. Deze kleine belletjes voegen zich in uw systeem samen tot grotere bellen. Dit zorgt ervoor dat de ketel minder goed gaat werken en dus minder goed uw woning kan verhitten. Daarnaast zorgen de luchtbellen ook voor vreemde geluiden in de chauffages. Dit kan zeer vervelend zijn, aangezien de geluiden soms erg hard zijn en vooral ’s nachts optreden, als de ketel harder moet werken om de woning warm te houden.

chauffage ontluchten stappenplan

De installatie uitzetten

Voordat u gaat ontluchten, is het verstandig om de gehele installatie uit te zetten. Dit zorgt ervoor dat u geen heet water over u heen krijgt. Ook de cv ketel dient uitgezet te worden. Draai wel eerst alle chauffages open, zodat ze zich kunnen vullen. De installateur van uw systeem heeft een klein ontluchtingssleuteltje bijgeleverd waarmee u de individuele chauffages kunt ontluchten. Verder gereedschap is niet nodig. U dient een emmer te gebruiken om overtollig water op te vangen. Een doek of een dweil om overig water op te vangen is aan te raden.

Het ontluchten van de chauffages

U kunt nu het ontluchtingssleuteltje gebruiken om elke individuele chauffage te ontluchten. Een chauffage is ontlucht zodra er water in plaats van lucht uitkomt. U plaatst de emmer waar mogelijk onder het ventiel en vangt overtollig water verder op met de doeken. U begint bij de chauffages op de benedenverdieping. Daarna kunnen de chauffages op andere verdiepingen ontlucht worden, waarbij u altijd van beneden naar boven werkt. Als laatste controleert u de druk op de ketel. Deze dient tussen de 1,5 en 2 bar te staan. Als de druk lager dan 1,5 bar is geworden, dient u ook de ketel bij te vullen.

chauffage ontluchten

De laatste stappen

U kunt nu uw cv ketel weer aanzetten en de door uw gewenste temperatuur instellen. Laat de ketel de chauffages goed opwarmen. Check daarna nogmaals uw cv ketel voor de juiste druk. Het kan zijn dat de ketel door het ontluchten te weinig water bevat. U dient dan de ketel bij te vullen. De druk van een ketel mag nooit te lang onder de 1 bar vallen. Dit kan grote schade aan het systeem veroorzaken. Het is dus altijd zaak om de ketel te controleren zowel tijdens het ontluchten als nadat u de ketel weer aangezet hebt. Blijft u geluiden horen in uw systeem, dan kan het mogelijk zijn dat u nogmaals de chauffages dient te ontluchten. Bij het bijvullen van de ketel is er immers weer nieuw zuurstof in het systeem gekomen. Moet u regelmatig ontluchten, dan is het raadzaam een monteur te consulteren.

Bron: ABCV.be, specialist in onderhoud van uw chauffage.