De CV-ketel lekt, wat nu?

Er zijn verschillende indicaties waardoor u kunt vermoeden dat uw cv ketel lek is geraakt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u regelmatig de ketel dient bij te vullen omdat de druk telkens onder de 1,5 bar zakt. Verder kan het zijn dat uw woning niet warm genoeg wordt, ook als u de thermostaat hoog tot zeer hoog heeft staan. Een derde indicatie is een slappe straal water op het moment dat u de warme kraan open zet. Soms kan een ketel echter ook lek zijn zonder drukverlies. Dit kunt u constateren door bijvoorbeeld een druppend geluid of een plas water bij of in de ketel.

cv-ketel lekkage

Het lek in de ketel lokaliseren

U kunt zelf proberen om te lokaliseren waar het lek in de ketel zich precies bevindt. U dient hiervoor het omhulsel van de ketel weg te halen. Controleer eerst ook of het expansievat van boven anders klinkt dan aan de onderzijde en of de bijvulkraan goed zicht dicht gedraaid. Het kan zijn dat u visueel kunt herkennen waar het lek zich in de ketel bevindt. Een aantal kleine reparaties kan zelf uitgevoerd worden, mits u de juiste handigheid bezit. Soms kan het zo simpel zijn als een boutje of rubbertje dat even strakker gezet dient te worden. Mocht u onzeker zijn of u de benodigde kennis en handigheid bezit, schakel dan altijd een monteur in. Deze kan u meteen vertellen wat er mis is en hoeveel dit gaat kosten.

Garantie of niet?

Controleert u eerst altijd of uw ketel nog onder de garantie valt. Daarbij hebben sommige onderdelen een langere garantie. De ATAG warmtewisselaars bijvoorbeeld worden standaard met 10 jaar garantie geleverd. Valt de ketel niet langer onder de garantie, bekijkt u dan welk onderdeel vervangen dient te worden. In sommige gevallen worden zowel de kosten van de reparatie als de kosten van het onderdeel vergoedt. In andere gevallen krijgt u alleen de kosten van het onderdeel zelf vergoedt en kan het lonen om dit onderdeel zelf te installeren. Het werken aan een cv ketel installatie is echter wel specialistisch werk.

cv-ketel lek

Een reparatie of een nieuwe ketel?

Nadat u (of een monteur) heeft vastgesteld wat het probleem precies is, dienen zich twee opties aan: reparatie of vervanging van de ketel. In sommige gevallen is het goedkoper, vanwege een duur of moeilijk te verkrijgen onderdeel of een dure reparatie, om direct een nieuwe ketel aan te schaffen. Dit is ook aan te bevelen als u een oudere ketel hebt met een slechter rendement. Veel van de moderne ketels zijn misschien duur in de aanschaf, maar u kunt deze kosten er met de tijd weer uithalen door het flink hogere rendement dat geleverd wordt. Wilt u de hulp van een monteur inroepen? Neem dan contact op met de CV-ketel specialisten van Eteb. Kijk op de website van Eteb voor meer informatie over het onderhoud van cv ketels.