Het ontluchten van uw verwarmingsketel

Na het plaatsen van een nieuwe cv-installatie óf na het bijvullen van uw verwarmingsketel, moet deze altijd ontlucht worden. Vers water bevat zuurstof, dat bij verwarming luchtbellen vormt. Behalve een storend geluid, zorgt lucht in uw leidingen er ook voor dat het water niet goed doorstroomt, zodat een ruimte niet goed verwarmd wordt en uw stookkosten hoger zullen zijn. De koude lucht zit namelijk gevangen aan de bovenkant van de radiator, waardoor een deel van de radiator koud blijft. Ook verhoogt lucht in uw verwarmingswater de kans op storingen van uw verwarming. U moet dus de lucht uit de ketel laten ontsnappen.

verwarming ontluchtenVoordat u begint, kijkt u of de druk in uw ketel tussen de 1,5 en 2 bar staat. Is dat niet het geval, vul dan eerst de ketel bij tot 2 bar zodat u na het ontluchten niet alsnog bij hoeft te vullen en wederom moet ontluchten. Bij sommige woningen met meerdere verdiepingen is een hogere druk nodig, meestal staat dat in de bijgeleverde gebruiksaanwijzing of op de sticker aan de binnenkant van de ketel. Twijfelt u, vraag dan aan een installatiebedrijf welke druk uw woning nodig heeft.

Doe het zelf stappenplan

Zorg er ten eerste voor dat alle radiatoren open staan en zet uw cv-installatie uit. Dit doet u door de thermostaat op 0 graden te zetten en na 15 minuten de hele cv-ketel uit te zetten, zo weet u zeker dat de circulatiepomp niet meer werkt. Trek gewoon de stekker uit het stopcontact. U kunt nu nog een kwartiertje wachten zodat al het water in de radiatoren afgekoeld is. Zorg dat u heeft klaar staan; een emmer of teiltje, een doek en het nippeltje dat hoort bij het ontluchtingsventiel van uw radiatoren. Volg nu de onderstaande simpele stappen waarbij u van beneden naar boven werkt:

  1. Zet de emmer onder het ontluchtingsventiel.
  2. Draai het ontluchtingsventiel open, u hoort nu een sissend geluid.
  3. Laat het ventiel open staan, tot er water uit komt, alle lucht is er nu uit.
  4. Draai het ontluchtingsventiel dicht.
  5. Controleer op lekken door het ventiel af te drogen.
  6. Stop de stekker weer in het stopcontact en stel de gewenste temperatuur in.
  7. Check voor de zekerheid nog even de druk.

Het ontluchtingsventiel zit aan de de zijkant van uw verwarming, in de meeste gevallen bovenaan. Het ventiel steekt uit en de binnenkant is vierkant. U draait tegen de klok in om het ventiel te openen. Heeft u geen ventielsleutel, maak dan een foto van uw ventiel en koop er een bij een bouwmarkt of ijzerwarenhandel. Het is verstandig om in één keer alle radiatoren in huis te ontluchten. Als u echt geen tijd heeft, ontlucht dan de hoogst gelegen radiator of de radiator die het dichtst bij de ketel zit in ieder geval. Lucht gaat altijd naar boven, zo heeft u het grootste probleem aangepakt. Het is echter niet aan te raden.

cv-ketel ontluchtenBij een bestaande cv-installatie is het over het algemeen voldoende de radiatoren 1 tot maximaal 2 keer per jaar te ontluchten. Heeft u vaker lucht in uw radiatoren, dan is er wellicht iets anders aan de hand. Laat uw installatie nakijken en voorkom zo de aanschaf van een hele nieuwe installatie. Zoekt u een vakman voor het onderhoud of de reparatie? De CV-ketel installateurs van Van Vliet Verwarming bieden uitkomst. Bezoek voor meer informatie de website via de bovenstaande link.