Wettelijk onderhoud verwarmingsketel

Bent u eigenaar van een gasketel en gebruikt u deze als centrale verwarming? In dit geval bent u in Vlaanderen, Wallonië en Brussel wettelijk verplicht om uw verwarmingsketel te laten onderhouden. De overheid heeft hiervoor een aantal regels opgesteld, deze verschillen echter per regio. Waar een onderhoudsbeurt aan moet voldoen en hoeveel een controle kost, kunt u hier lezen.

CV controle

Is controle verplicht?

Controle van de verwarmingsketel is verplicht in België, zowel voor bedrijven als particulieren.

  • Een jaarlijkse onderhoudsbeurt geldt voor centrale stooktoestellen op stook olie of vaste brandstof (pellets, steenkool hout).
  • Een cv installatie op gas moet u eens in de 2 jaar een onderhoudsbeurt en controle laten geven. Een erkende technicus zal de controle een het onderhoud moeten uitvoeren.

Tijdens het onderhoud van een gasketel wordt het toestel (brander en andere specifieke onderdelen) gereinigd. In sommige gevallen wordt de brander opnieuw geïnstalleerd. De technicus maakt enkele metingen die wettelijk verplicht zijn en houdt rekening met het vrijkomen van verbrandingsgassen. Wanneer alles in orde is, wordt het reinigings- en verbrandingscertificaat afgegeven. Het kan gebeuren dat tijdens het onderhoud bepaalde onderdelen die gevoelig zijn voor slijtage moeten worden vervangen (thermostaatkoppeling, enz.).

CV onderhoud

Is onderhoud verplicht?

Het onderhoud van uw verwarmingsketel is verplicht in België. Als consument (huurder of eigenaar woning) bent u verantwoordelijk voor het regelmatige onderhoud van uw gasketel. Dit onderhoud moet wettelijk gezien eens in de drie jaar worden uitgevoerd door een erkende verwarmingsketel technicus. De technicus schrijft, na de onderhoudswerkzaamheden, een certificaat van reiniging en verbranding. Dit document moet de naam van de technicus, zijn handtekening en zijn erkenningsnummer bevatten. Het certificaat moet worden bewaard. Als u huurder bent, moet u een kopie van het certificaat aan de verhuurder geven.

Hoe vaak moet een verwarmingsketel worden gecontroleerd?

Het tweejaarlijkse onderhoud is wettelijk verplicht bij cv installaties die werken op gas. Een stookinstallatie die op vaste brandstof werkt moet jaarlijks worden gecontroleerd.
Het onderhoud van de stookinstallatie heeft daarnaast een aantal voordelen:

  • Een ketel die goed afgesteld is, minder energie verbruikt en geeft minder CO2 uitstoot.
  • Met regelmatig onderhoud voorkomt u onderbrekingen en problemen.
  • Een goed onderhouden gasketel heeft een langere levensduur.
  • Gevaarlijke situaties (zoals explosie en koolmonoxidevergiftiging) worden door regelmatig onderhoud voorkomen.

CV controle vergeten

Controle vergeten, en nu?

Wanneer u een controle bent vergeten is het van groot belang dat u zo snel mogelijk een erkende installateur laat komen om een controle en onderhoud uit te laten voeren. Controle van uw stookinstallatie is verplicht en van groot belang voor de veiligheid van uzelf en uw gezin.

Gaskachels/badkamer kachels en andere individuele kachels

Individuele (geïsoleerde) kachels die niet werken als centrale verwarmingssystemen zijn niet opgenomen in de wettelijke eisen van de overheid. Een onderhoudsbeoordeling is dus niet verplicht. Het is echter uiterst belangrijk om regelmatig onderhoud te laten uitvoeren. Dit heeft te maken met uw eigen veiligheid (bijv. het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging) en de levensduur van het apparaat. Veel verzekeraars hebben echter regelmatig onderhoud nodig. Het zou daarom een goed idee zijn om een onderhoudscontract te sluiten met een erkend installatiebedrijf, ook voor deze individuele verwarmingstoestellen.

Kosten van een controle

Het onderhoud van een verwarmingsketel die met gas verwarmt kost minstens 100 euro (exclusief BTW). Als het huis meer dan 5 jaar oud is, kunt u gebruik maken van het verlaagde BTW-tarief van 6%. Als het huis minder dan 5 jaar oud is, betaalt u het normale tarief van 21%.